Dalmacja I Wyspa Iž - Chorwacja i Adriatyk

Dalmacja to niezwykłe miejsce na mapie Europy, pełne pięknych widoków, tradycji kulinarnych i fascynującej historii. Ta chorwacka kraina, otoczona Morzem Adriatyckim, oferuje wiele do odkrycia, od smaków lokalnej kuchni po urok malowniczych miasteczek. Przejdźmy razem przez to fascynujące miejsce, zanurzając się w tekstach i opowieściach tego artykułu.

Dalmacka Pasja do Pszennego Pieczywa

Moja predylekcja do pszennego pieczywa prawdopodobnie bierze się również z miłości do śródziemnomorza. Tutaj ciemny chleb kojarzy się z więzieniem albo też z ponurą skandynawską nocą polarną. Coś takiego jest symbolem udanego śniadania. No i zobaczcie, nie w worku plastikowym, zatem ta folia nie nadzieje się na płetwę, szczęśliwie żadnego delfina.

Śniadania w Dalmacji: Początek Dnia

Śniadania w Dalmacji to nie jest sprawa epicka. To jest często li tylko konieczność. No teraz jeszcze nie jest potwornie gorąco, ale kiedy żar od świtu leje się z nieba, ludzie najczęściej piją kawkę. Ja jeszcze wydłubuje ośrudkę. Dobra ją można wysuszyć i z tego zrobić bułkę tartą, a dzięki temu ma się większą porcję chrupiącej skórki.

Czym Jest Dalmacki Omlet – Fritaja

Mam wcześnie, moja dobra żona zrobiła piękną tortillę w zasadzie. No taki omlet, fritaja, tak by powiedzieli Chorwaci. No ja wam pokażę tak naprawdę coś okropnego. Coś co bardzo lubię. No topiony ser. To z reguły są straszne rzeczy, ale tu jest jeden który mnie zupełnie niezwykle kręci. On nazywa się Zdenka i to już jest bardzo przyjemne, a poza tym jest to wersja Zdenka pikante, albo też Zdenka czardasz. Ma w sobie ostre papryczki.

Maślana Przygoda w Dalmacji

Uwaga do kącika lingwistycznego. Masło to maslac, miejscowy miód – med iz dalmacije, dżem z marasek, jarzyn surowych nie będę tykał, one rano mogą bardzo człowiekowi zaszkodzić, więc tak sobie to spożyję. Kaweczka już też na mnie czeka, ze śmietanką. No i co? Zjadam to i jade. Do dzieła.

Rejs na Wyspę Iž: Historia i Przygoda

Przypłynęliśmy na wyspę Iž do miejscowości Veli Iž. To jest marina, ale zarazem stocznia, a to jest rodzaj suchego doku. Tu niektóre jednostki zimują i są do sezonu przygotowywane. Co wyciąga te jednostki na stały ląd? Takie oto urządzenie zwane liftem. Tam mamy kanaliki, w nie jednostka wpływa, to zjeżdża i całość dźwiga i na ląd wciąga. Co ważne w trakcie tego procesu, nie trzeba składać masztu.

Dalmacka Wyspa z Długą Historią

O wyspie wspomina już Konstantyn Porfirogeneta. Zawsze mam kłopoty z wymówieniem tego Porfirogeneta. To świadczy o tym, że tutaj już w starożytności było życie, bardzo zaawansowane, chociaż na całej wyspie nie ma wody. Jak dzisiaj ten problem rozwiązują? Kiedyś mieli zbiorniki na deszczówkę. Dzisiaj jest tu ogromny centralny zbiornik, tak zwany bunar i przypływa tankowiec z wodą i rurami ta woda jest pompowana.

Oliwki i Bałkańska Tradycja

Wyspa słynie z upraw oliwnych. W średniowieczu była ona niejako prywatną wyspą zadarskiej szlachty. No po prostu zjeżdżali się tutaj na lato. Tak jak my zjeżdżamy do Krynicy albo do Zakopanego, albo do Łeby. I tutaj w sezonie używali po prostu. No to idziemy i my użyć nieco. Absolutna klasyka jeśli chodzi o geografię marin i przystani. Znacznie większa dla jachtów i żaglówek, znacznie mniejsza dla łodzi rybackich.

Zaniepokojenie w Bałkańskim Regionie

Morza południowe, a już zwłaszcza Adriatyk są bezlitośnie przełowione. Siedząc przy kawiarnianym stoliku nad szklaneczką Pelinkovaca, czyli gorzko-słodkiego aperitifu zrobionego na bazie piołunu w dodatku podanego z plasterkiem domowej lokalnej cytryny, nie widzę rzecz jasna całej wyspy, ale widzę cały miejscowy mikrokosmos. No bo tutaj mamy morze. Morze z którego kiedyś przypływali rybacy, a więc pieniądze, zarobek. Dzisiaj przypływają nim głównie turyści, ale chodzi o to samo, o zarobek.

Bałkańskie Smaki na Talerzu

Odkrywanie dalmackiej kuchni to prawdziwa przygoda. Na przykład sałatka serbska, czyli srpska salata, jest mieszanką aromatycznych warzyw, takich jak pomidory, ogórki i cebula, przyprawionych serbską przyprawą.

Smaki Dalmacji

Dalmacka kuchnia czerpie garściami z lokalnych składników i tradycji. Dlatego też, będąc tu, koniecznie spróbuj dalmackiej szunki pršut, serów, win oraz potraw z owoców morza. Możesz też się zdecydować na dalmacką pastę do chleba, znakomity tatarski sos, zupy rybne, jak chociażby zupa od ribe czy bisque, a także mnóstwo innych dań z ryb i owoców morza.

Dalmacja: Miejsce o Niezwykłej Historii i Kulturze

Dalmacja to kraina bogata w historię i kulturę. Możesz tu odwiedzić piękne miasta, takie jak Split ze słynnym pałacem Dioklecjana, czy Dubrownik z charakterystycznymi fortyfikacjami. Odkryjesz także malownicze wyspy, takie jak Hvar, Brac czy Vis. Miłośnicy historii z pewnością docenią starożytne ruiny, takie jak te w mieście Salona czy Trogirze.

W Dalmacji istnieje wiele miejsc i atrakcji, które z pewnością zachwycą każdego podróżnika. Od przyrodniczych piękności po bogatą historię i kulturę, to miejsce, które pozostawi trwałe wrażenia i wspomnienia.

Podsumowanie

Dalmacja to kraina pełna smaków, zapachów i historii. Odkrywanie jej uroków to prawdziwa przygoda, która zadowoli zarówno miłośników kulinariów, jak i pasjonatów historii i kultury. Niezależnie od tego, czy interesujesz się tradycyjnymi dalmackimi potrawami, malowniczymi miasteczkami nad Adriatykiem czy fascynującą historią regionu, Dalmacja na pewno nie zawiedzie twoich oczekiwań.

Dodaj komentarz